De biodiversiteit op Golfbaan de Hildenberg, februari 2023.
Voorjaar.
Het is bijna maart, een echte winter hebben we niet gehad en de eerste tekenen van het naderende voorjaar zijn al duidelijk zichtbaar.
De in eind 2022 geplante “bij-vriendelijke” bloembolletjes, net achter het hek bij de ingang van de baan, beginnen boven de grond te komen en de eerste sneeuwklokjes en krokusjes bloeien inmiddels!
Bij de familie Eisinga, die bij hole 1 naast de baan woont, vliegt al weer een ooievaar rond het nest
Ook het gras op de greens is al zo lang geworden dat Jos heeft moeten maaien.
Helaas groeit niet alleen het gras, het eveneens aanwezige mos is ook aan een groeispurt begonnen en om dat te remmen was het noodzakelijk ijzerfosfaat te strooien. Dit middel (onschadelijk) veroorzaakt die rare zwarte verkleuring van het gras, maar zorgt er wel voor dat het mos dood gaat.
Nestkasten.
Ons zeer gewaardeerde lid Tjitze Anne Postma heeft op verzoek van de GEO-commissie nog een aantal nestkasten gemaakt (4 voor spreeuwen en 3 voor mezen)
Deze hebben we inmiddels opgehangen: 3 voor de spreeuwen op hole 8, 1 op hole 6 en de mezen- kasten elders op de baan. In totaal hangen er nu 22!
Met de nestelende spreeuwen hopen we de aantallen engerlingen die zo hier en daar de fairways ruineren, op natuurlijke wijze wat beter onder controle te krijgen.
De mezen in de mezenkasten hebben, zoals ik al eerder schreef, als “taak” het opruimen van de eikenprocessierupsen.
Paddentrek op hole vijf.
Wist u dat er een heuse paddentrek op onze baan plaatsvindt in het vroege voorjaar?
Vanuit het Staatsbosbeheerterrein aan de linkerzijde van het laatste stuk van hole 5 trekken dan honderden padden over de fairway naar de vijver. Op hun weg daar naar toe komen ze de roosters van de afvoerputten in de laagstgelegen delen van de baan tegen en een groot aantal van deze beesten denkt dan waarschijnlijk dat ze het doel bereikt hebben.
Ze kruipen (of vallen?) in deze putten, kunnen er niet meer uitkomen en verdrinken jammerlijk door uitputting. Vorig jaar hebben we hierin tientallen dode padden aangetroffen.
Om dit te voorkomen is, in overleg met Jos, onze greenkeeper, besloten wat fijnmaziger roosters aan te brengen die onder het bestaande putrooster zijn aangebracht. (zie foto)
Ben Smit, Geo-commissie